Bel ons E-mail ons Volg ons op Twitter

Wat doet een logopedist?



Wat is logopedie?

Logopedie is een paramedisch beroep. Voor alle problemen die met spreken en verstaan te maken hebben kunt u bij de logopedist terecht. Logopedie is meer dan spraakles. Logopedie staat voor een betere communicatie.

 

Door te praten en te luisteren begrijpen wij elkaar. In het dagelijks leven is spreken onmisbaar. Om te spreken ademen wij, gebruiken wij onze stembanden, keel, neus, kaken, tong en lippen. Om te kunnen spreken moeten wij ook kunnen horen, denken en begrijpen. Spreken is dus een ingewikkeld proces. Als er ergens in dit proces iets niet goed verloopt, kunt u bij de logopedist terecht.

 

Wat doen wij?

Wij houden ons bezig met de ontwikkeling, verbetering en het herstel van alle aspecten die in de communicatie tussen mensen van groot belang zijn: adem, stem, spraak, taal en gehoor. Ook horen de primaire mondfuncties, zoals kauwen en slikken bij ons werkgebied. Zowel kinderen als volwassenen kunnen bij ons terecht voor behandeling op het gebied van:

  • slikken (bijvoorbeeld bij neurologische ziektes, zoals de ziekte van Parkinson, MS, CVA of afwijkend slikken bij kinderen)
  • adem (zoals hyperventilatie, verkeerde spreekadem)
  • stem (onder andere hese of schorre stem)
  • spraak (bijvoorbeeld slecht verstaanbaar spreken, nasaal spreken, stotteren, dysartrie bij neurologische ziektes)
  • taal (taalontwikkelingsproblemen bij kinderen, taalproblemen bij volwassenen, bijvoorbeeld afasie ten gevolge van een herseninfarct)
  • gehoor (gehoorproblemen bij kinderen, gehoorproblemen bij volwassenen (onder andere spraakafzien-les)
  • OMFT: staat voor oro myofunctionele therapie en wordt door ons toegepast bij het afleren van afwijkende mondgewoonten. Afwijkende mondgewoonten zijn onder andere duim- of vingerzuigen, mondademen, slikken en/of praten met de tong tegen of tussen de tanden. Door deze gewoonten kan het evenwicht tussen de spieren in het mondgebied veranderen. Deze verandering kan uiteindelijk leiden tot een verandering van de vorm van het gebit en de kaak. Een tandarts / orthodontist/ kaakchirurg gaat over de vorm van gebit en kaak. Wij streven naar samenwerking met tandartsen / orthodontisten / kaakchirurgen om tot een behandelplan op maat te komen. Bij ons in de praktijk hebben we de beschikking over de volgende meetapparatuur en techniek om de spierkracht van tong, wangen, kaak en lippen in kaart te brengen: force scale, myoscanner en Payne techniek.

 

Voor extra informatie kunt u ook klikken op de links die op deze site zijn vermeld.





Privacyverklaring